Dårlig positur belaster leddene unødigt og fører med tiden til skader som låste led, migræne og måske endda en diskusprolaps. Har du først gener i dit bevægeapparat, kan du konstant være i smerte og bevægelseshæmmet. Når først ulykken er sket, kan du søge hjælp til at komme ovenpå hos en fysioterapeut, fx med fysioterapi i Lyngby, hvis du bor i hovedstaden.
Generelle råd til kropspositur
Ideelt er det selvfølgelig aldrig få skader som følge af dårlig positur til at begynde med. Her kan du gøre en række ting for at reducere, hvor ofte du indtager belastende positurer. Fx kan du helt generelt sørge for at skifte siddeposition ofte. Når du sidder, bør du i øvrigt så vidt muligt undgå at krydse benene. Plant dem solidt på gulvet, så dine tåspidser peger lige frem.
Bliv mere kropsbevidst
At styrke coremuskulaturen med yoga eller tai-chi vil både gøre dig mere bevidst om, hvordan en sund positur adskiller sig fra en usund, men også styrke kroppen, så du kan tåle lidt mere belastning end ellers. Hvis du er overvægtig, vil det at tabe dig naturligt nok mindske noget af den belastning, som din krops led møder. Vægttab giver dig som yoga en følelse af smidighed.
Den sunde, stående positur
Står du op, så hold rykken rank. Bøj ikke hovedet for meget forover, læg din kropsvægt på dine fodballer, og hold fødderne i skulderbredde. Apropos skuldre, så hold dem tilbage, så de ikke skyder frem. Har du styr på alt dette, er du godt på vej til at have en sund, stående positur.
Fysioterapi hjælper med sund positur
Som sagt træder fysioterapeuter til, når du nu engang er skadet. De sidder inde med den faglige knowhow til at vurdere, hvor det især er vigtigt, du sætter ind, når det gælder din positur. Træk på deres kendskab til bevægeapparatet – kom snildt gennem rekonvalescensen.