Motorik: Bevægelse er essentielt for børn

Når børn skal udvikle sig optimalt, handler det om at lade dem gøre det på den måde, der falder dem mest naturligt. Bevægelse og handling er et fundamentalt element i børns leg. Og børn udvikler sig gennem leg — så lad dem lege så meget de vil. Det styrker både deres intellektuelle, kropslige og sociale evner, som danner grundlaget for en lykkelig opvækst.

Børn mister hurtigt interessen for en leg. At grave et hul i haven kan eksempelvis være det mest interessante i hele verden det ene øjeblik, mens det pludselig kan være en helt anden aktivitet, der opsluger dem. Det skyldes, at ungerne udvikler sig gennem leg, men så snart de er færdige eller ikke føler udfordring længere, så er legen ikke interessant mere.

Der findes mange påstande om, at bevægelse og krop er én del, mens hovedet er en anden del. I skolen skal barnet sidde stille — det er dog sjældent det barnet har lyst til. Faktisk kan det være en svær disciplin for det barnlige sind at sidde stille. Og det er der faktisk grund til. Forskning viser nemlig, at barnets bevægelse er helt essentielt for udvikling af intellektuelle kompetencer og personlighed. Både nu, men i særdeleshed i fremtiden.

Børn skal have et positivt forhold til egen krop

Et barn skal have et godt forhold til sin egen krop, så den kan bruges ubesværet i forbindelse med forskellige lege og aktiviteter. Det kræver indlevelse at deltage i en leg, og hele kroppen skal involveres. Derfor er det vigtigt, at barnet får lov at udvikle sig motorisk, så kroppen bliver noget, man kan stole på. Noget, der er med én — og ikke imod én.

Fra barnet er nyfødt, er det derfor nødvendigt, at det har redskaber, der hjælper med at udvikle motorikken. Det er forældrenes pligt at sørge for, der købes legetøj, som styrker barnets motoriske færdigheder, da det er langt fra alt legetøj, der udnytter dette til fulde. Et barn vil eksempelvis — afhængig af alderen — få mere ud af at lege med en løbecykel fra Puky, der styrker motorik og bevægelse, end at bruge eftermiddagen med en iPad i hænderne.

Børn, der er motorisk usikre, bliver ofte holde ude af legen med de andre børn, hvilket medvirker, at deres sociale færdigheder heller ikke udvikler sig. Et skrækscenarie for de fleste forældre. For ikke at nævne børnene selv.

Udfordring skaber udvikling

Det er vigtigt for barnet, at det udfordres. Det skal nemlig til, før det kan udvikle sig. Det er blandt andet op til forældrene, at sørge for barnet ikke får det ’for nemt’. Dette indebærer blandt andet, at de bliver kørt til og fra børnehave, skole og fritidsaktiviteter.

Mange forældre vælger den nemme løsning, men i virkeligheden er det at gøre børnene en bjørnetjeneste. Det skaber nemlig ’ubrugte børn’ — et begreb, der dækker over de børn, der er passive. Dette kan komme til udtryk senere i livet som værende fedme, holdningsproblemer, svage muskler eller ringe hjerte- og lunkekapacitet.

Derfor er det vigtigt, at man starter, når barnet er helt lille med udvikle motorikken. Det kan gøres gennem legetøj, leg og andre aktiviteter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *