Det er helt almindeligt at få sten i urinvejene. Især mænd får nyresten, hvor kvinderne er mere skånet for denne del, men som så oplever at få blærebetændelse oftere, end mænd gør. I urinen er der mange affaldsstoffer, hvis ikke affaldsstofferne kan blive ved med at være væske eller opløst i urinen, så vil de udfældes som sten. Ofte vil der være tale om små sten, men indimellem kan stenene også være ret store, hvilket kan skabe store smerter.
Hvordan det føles at have nyresten
Mange vil ikke have symptomer på nyresten, hvis de opdages, vil det være ved en tilfældighed, det kan f.eks. være i forbindelse med et røntgenbillede. Ofte er der dog smerter forbundet med det at have nyresten. Smerterne vil opstå, når stenen flytter sig fra selve nyren og videre til blæren. Det kan derfor opleves, at smerterne stråler ned mod kønsdelene. I sådan et tilfælde vil det være en god idé at kontakte din læge, så du kan undersøges, og få noget medicin til at tage de stærke smerter. Hvis nyrestenen er 5 millimeter, vil den selv komme ud med urinen, er den derover skal en læge hjælpe den ud. Derfor er det vigtigt at drikke rigelige med væske, da det kan hjælpe stenen med at blive skyllet ud.
Hvordan man behandles for nyresten
Først og fremmest er det vigtigste at få smerterne lindret. Her bruges der et gigtmiddel, som sprøjtes ind, gives som tabelet eller stikpille. Er det ikke nok, så kan man få morfin. Som sagt så kommer en sten på under 5 millimeter selv ud. Derfor afventer lægen med yderligere behandling før, der er gået et par dage. Fortsætter smerterne bliver patienten røntgenfotograferet og kan blive sendt ud på sygehuset for at få en CT scanning, hvor man helt præcis kan se, hvor mange sten der er, og hvor store de er.