Dine kæledyr styrker dit helbred

Er du også typen, der bliver glad og afslappet, når du er sammen med dit kæledyr? Der er faktisk noget om det. Det er nemlig blevet bevist, at det styrker vores velvære og generelt gør os sundere og gladere, hvis vi har kæledyr, som vi kan dele hverdagen med. Læs med herunder — og bliv klogere på, hvorfor det er sådan.

At have et kæledyr kan forbedre vores livskvalitet. Faktisk falder vores blodtryk, når vi er aer et kæledyr. De har altså en beroligende effekt på os. Det samme sker for kæledyret, og derved gavner det begge parter; vi bliver afstressede. Samtidig frigives der visse signalstoffer i hjernen, som skaber fysisk og mentalt velvære. Det stof hedder oxytocin, som er et hormon, der produceres hos alle pattedyr.

Oxytocin har mange positive effekter, som både mennesker og dyr har godt af. Eksempelvis virker det lindrende på smerter, da vores smertetærskel øges, når stoffet frigives i hjernen. Samtidig er det med til at sænke blodtryk og hjerterytme, så vores stressniveau falder. Herudover stabiliseres vores humør, og vi får en følelse af lykke og samhørighed, når det udløses — hvilket det gør, når vi eksempelvis aer et kæledyr, eller krammer et andet menneske vi holder af.

Hunden skaber tryghed omkring os

Det siges, at man kan dele mennesker op i to forskellige typer; dem, der elsker hunde — og dem, der elsker katte. Det kan der måske være noget om. I hvert fald viser det sig, at hundeejere føler sig mere trygge, når de har en hund i boligen. Det betyder også, at de får en bedre og mere uafbrudt nattesøvn; hunden holder jo øje med, om der kommer nogen. Hunden vil nemlig give lyd med det samme i tilfælde af, at der kommer ubudne gæster.

Køb hundefoder til din hund her.

Desuden viser undersøgelser, at ældre der har hund, lever længere end dem, der ikke har. Det har noget at gøre med, at man føler sig tryg ved at have en hund i huset — men i særdeleshed at man får større social kontakt med sin omverden, når man har en hund. Går man en tur med hunden, får man ofte kontakt med andre hundeejere, børn der vil klappe hunden eller noget tredje. Det er altså medvirkende til at øge livskvaliteten til de ældre mennesker, der ellers kan føle sig en smule isolerede indimellem.

Samtidig får man mere motion, hvis man er hundeejer — hunden skal jo luftes et par gange om dagen. Derfor får ældre mennesker, der har hund, også mere motion, end dem der ikke har, ifølge undersøgelser. Dét, i samspil med det øgede sociale samvær, medvirker til, at de ældres livskvalitet øges, hvilket påvirker humøret, der påvirker det fysiske velvære.

En hund giver dig motion

Hvis du har en hund, får du typisk mere motion, end hvis du ikke har hund. Dette bidrager selvfølgelig også positivt til dit velbefindende og din sundhed.

Det er dejligt at gå en tur og få frisk luft. Det er sundt at få bevæget sig. Men nogle gange kommer du måske ikke helt så meget ud, som du godt kunne tænke dig. Det kan være svært at tage sig sammen, hvis det regner, eller der ligger et tykt lag sne på vejen. Så er det mere fristende at sætte sig i sofaen. 

Men hvis du har hund, så sikrer den, at du rent faktisk kommer ud. Hver dag og i alt slags vejr – hele året rundt. Du kommer ud, fordi din hund skal ud flere gange om dagen. 

Hvis du har hundens velfærd for øje, bliver turene også længere, end bare lige indtil hunden har besørget. For hunden skal selvfølgelig også have motion og i øvrigt stimuleres tilstrækkeligt. Og det bliver den især, når den får mulighed for at bruge sine sanser og kan snuse rundt og ’læse dagens hundeavis’. Og jo mere du har dét for øje, jo mere motion får du selvfølgelig også selv.

Alternativ til eget kæledyr

Måske er din økonomi, dit overskud eller din boligsituation ikke egnet til, at du selv anskaffer dig et kæledyr. Det kan også være, at du selv, eller en i din familie har allergi, og derfor ikke kan tåle at have et kæledyr i boligen. Men så er der heldigvis andre muligheder for at være sammen med kæledyr og få det gode udbytte alligevel.

Hver dag sidder der, rundt omkring på landets internater, mange kæledyr, der har brug for leg, lufteture og kontakt. Det er både hunde, katte, kaniner, hamstere, fugle og mange flere arter. Internaterne søger ofte frivillige hjælpere, så her vil du kunne melde dig og gøre en stor og vigtig forskel for trængende dyr. Samtidig med at du også selv får en masse dejlig og lidt mere uforpligtende kæledyrskontakt.

En anden mulighed er at tilbyde dig som hundelufter for andres hunde. Der er mange travle hundeejere, der har brug for aflastning i hverdagen. Der er også mange ældre eller syge, der har vanskeligt ved at komme nok ud med hunden. Dem kan du give en håndsrækning ved at lufte deres hund en gang i mellem, eller på nogle faste dage om ugen. Du kan også hundesitte, hvis deres hund ellers skal være alene hjemme i for mange timer.

Det er bare med at tænke ud af boksen, hvis du vil have noget mere dyrekontakt ind i dit liv. Der er mange måder at få det på. Og din livskvalitet og din sundhed vil blive styrket af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *