Sådan får du bedre søvn

Der er mange ting der hænger sammen med sundhed, og det er langt fra kun motion, kost og lignenden der spiller en vigtig rolle. En af de ting der har allerstørst betydning for at vi kan trives, er at vi får vores søvn. Hvor meget man har brug for, er forskelligt fra person til person. For mens nogen klarer sig fint med 5- 6 timers nattesøvn, så er der også mange, der har brug for de omkring 8 timer som det anbefales, at man får som voksent menneske.

Der kan dog være stadier i livet, hvor det kan være mere end almindeligt svært at få den nattesøvn, som man har brug for. Et af de stadier er naturligvis, hvis man får børn. Der findes naturligvis dem, der får børn, der allerede fra en tidlig alder mere eller mindre kan sove hele natten, men for langt de fleste af os, betyder børn også, at man må vinke farvel til en stor del af sin normale søvn, og det kan være “sundhedsskadeligt”.

Forskning viser nemlig, at hvis man over en længere periode ikke får nok søvn, kan det være skadeligt for hjernen. Hjernen kommer af med affaldsstoffer, når vi sover, men hvis vi ikke sover nok, kan disse hobe sig op, og det kan altså være sundhedsskadeligt. Der er faktisk sågar forskere der mener, at søvnmangel kan kædes sammen med eksempelvis alzheimers, hvilket der dog ikke findes helt håndgribelige beviser for.

Sådan får du god søvn

Der er mange faktorer der spiller ind, når det handler om at få en god nats søvn. Det kan være alt fra at have en god seng og en god hovedpude til at der er mørkt i rummet, og faktisk har mørke en større betydning, end du måske lige går og tror. En god investering er derfor også mørklægnings rullegardiner som disse, der holder lyset ude.

Vores søvnrytme bliver styret af lyset, og hvis der ikke er mørkt i det rum, hvor du sover, så kan det være svært at kroppen at finde ud af. For selvom du måske tror du sover godt, så er det altid sikkert, at din krop er helt enig.

Niveauet af mætheds-hormonet leptin stiger, når man befinder sig i komplet mørke, og det er blandt andet det der gør, at vi ikke er sultne, mens vi sover i mørke. Hvis man er sulten sover man ikke godt, og mørke modvirker derfor også sult.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *