7 gode råd til sund mundhygiejne

Er du omhyggelig med din tandpleje, og sørger du for at besøge din tandlæge nok? Begge dele kan hjælpe dig med at få en sund mundhygiejne, så du undgår tandproblemer og tandkødssygdomme.

God mundhygiejne giver dig en sund mund, frisk ånde og rene tænder, der er frie for belægninger. Det er blandt andet vigtigt for at mindske risikoen for huller og parodontose. Derfor har vi samlet syv gode råd, der kan hjælpe dig med at få en sund mundhygiejne.

  1. Vælg den rette tandbørste

Tandbørsten er det vigtigste redskab til at fjerne plak på tænderne, og det er derfor meget vigtigt, at du vælger den helt rette tandbørste. Rigtig mange vælger en medium eller hård tandbørste, da de tror, den er mest effektiv, men faktisk er en blød og tæt tandbørste bedst. Fordelen ved den bløde tandbørste er, at den forebygger børste- og slibeskader på både tandkød og tænder.

  1. Brug en tandpasta med fluor

Det er heller ikke helt ligegyldigt, hvilken tandpasta du bruger. Du bør nemlig altid vælge en tandpasta, der indeholder fluor, da det forebygger udviklingen af huller i tænderne. Vælg gerne en tandpasta med et fluorindhold på 1450 ppm. Det gælder både for voksne og børn.

  1. Husk også tandtråden

Tandtråden er et meget vigtigt redskab, som mange glemmer at bruge i den daglige pleje af tænder og mund. Men tandtråden er nødvendig, for at du kan komme til at fjerne de bakterier, der er mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan komme ind. Der er mange forskellige typer, så det vigtigste er bare, at du vælger den, der er lettest for dig at bruge. Hvis dine tænder sidder tæt, kan du eventuelt benytte en flad tandtråd.

  1. Overhold tandeftersynene

Selvom mange måske vil ønske det, er det desværre ikke nok, at du blot sørger for at have en god tandpleje derhjemme. Besøgene hos tandlægen er nødvendige for at sikre en sund mund og kunne forebygge eventuelle tandproblemer og tandkødssygdomme. Undgår du de regelmæssige tandeftersyn, fordi du lider af tandlægeskræk, bør du vælge en tandlæge som er vant til at tackle patienter med angst. Tandlægerne Enghave Plads 6 er en tandlæge i København, hvor personalet har god erfaring med at dæmpe angsten, så du føler dig i trygge hænder gennem hele forløbet.

  1. Lyt til din tandlæge

Når du besøger din tandlæge, er du sikret den bedste pleje for dine tænder og mund. Du får en behandling med individuelle råd til, hvordan du kan sikre den bedste mundhygiejne, og hvad du skal være særligt opmærksom på. Derfor er det vigtigt, at du lytter til de råd, du får med hjem fra dit besøg ved tandlægen. Er der noget, du er i tvivl om, så husk at spørge din tandlæge, så du ved, hvad du bør fokusere på ved din tandpleje.

  1. Børst dine tænder to gange dagligt

Hvis du kun børster dine tænder én gang om dagen, er det næsten umuligt at få dem helt rene. Derfor anbefaler tandlæger, at du børste dine tænder to gange om dagen – både morgen og aften. Aftentandbørstningen er især vigtig, da dine tænder er mere udsatte for syreskader om natten, hvor spytproduktionen mindskes. Derudover er tidspunktet ikke så vigtigt, så længe du sørger for at børste tænderne grundigt begge gange.

  1. Hold igen med syreholdig mad og drikke

Syreholdig mad og drikke kan både være skidt for tænder og tandkød, da det skader emaljen og derudover kan give tandkødsbetændelse og huller i tænderne. Det gælder eksempelvis, når du spiser citrusfrugter eller drikker juice af syrlige frugter. Lige efter du har indtaget syreholdig mad eller drikke, er det derfor en god idé at skylle munden med vand.

Med disse råd til god mundhygiejne får du en sundere mund og mindsker samtidig risikoen for alle de tandproblemer, vi alle frygter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *