Tips: Motorikøvelser, du kan lave med dit barn

Der sker rigtig meget med det lille barn, når først det har forladt den trygge livmoder. Barnet har været krøllet sammen inde i livmoderen, lagt i fostervand og har derfor ikke kunne træne så meget motorik, som det kan, når det er kommet ud i den store verden. Musklerne skal her arbejde meget hårdere end de skulle, da baby flød rundt i fostervand.

Det er dog en del af alle babyers udvikling, at de skal lære at bruge kroppen helt fra bunden. Noget af det første, som baby skal lære, det er at løfte sit hoved. Hovedet er meget tungt for den lille krop, så det er begrænset, hvor meget styrke barnet har til at holde hovedet oppe og have kontrol over det. Måden at træne nakkemusklerne og ryggen på, er ved at lade barnet ligge på maven, så det forsøger at løfte hovedet op for at kigge.

Sådan laver du motorikøvelser med nakken

Det er dog ikke alle små børn, der er lige villige til at lave disse motorikøvelser med nakken. Derfor kan det være en fordel at ligge noget spændende legetøj foran dem, som de gerne vil kigge på. Pas på, at det ikke ligger for tæt på, da barnet så kan tage fat i det og miste motivationen til at kigge op. Det er meget forskelligt, med hensyn til hvor længe barnet vil ligge på maven. Bliver det ulykkelig, så er der ikke andet for, end at tage det op eller vende det om på ryggen. Det er bedre at barnet ligger på maven ofte end at det gør det sjældent og i lang tid ad gangen.

Husk at lave motorikøvelser på blødt underlag

Sørg for at barnet ligger på et legetæppe eller lignende, så det ikke slår hovedet, hvis det mister kontrollen over det og banker det ned i gulvet. Du kan også selv hjælpe med at gøre barnet nysgerrigt efter at løfte hovedet ved at holde noget legetøj foran barnet, der siger sjove lyde, eller selv snakke til barnet og derved fange barnets interesse.

Lav simple motorikøvelser for at hjælpe barnet på vej med at kunne vende sig

Det næste step er at barnet skal lære at bruge sine motoriske evner til at rulle om fra ryg til mave og omvendt. Det er ikke kraftanstrengelsen i sig selv, der er den store udfordring her, men derimod at barnet skal lære at bruge sin motorik til at knække koden til at dreje rundt. Her kan du hjælpe med nogle simple motorikøvelser.

  • Kryds barnets ene ben over det andet og støt barnet, mens det ruller fra ryg til mave.
  • Træk forsigtigt i barnets ene arm fra modsatte side, så barnet ruller fra mave til ryg.

Du skal endelig ikke bare vende barnet, men vise barnet, hvordan det selv skal gøre. Når barnet skal vende sig fra ryg til mave, så kan det måske virke logisk at lade barnet trække sig rundt ved hjælp af armen. Men når barnet selv skal dreje sig, så er det benene, der skal gøre det primære arbejde. Ved at bruge samme teknik, når du vender barnet, så knækker det hurtigere koden til, hvordan man gør.

Det samme gør sig gældende, når barnet skal vende fra mave til ryg. Det skal lære fornemmelsen af at rulle hen over skulderen. Det hjælper du på vej ved netop at trække den ene arm lidt ind under barnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *