Sådan får du en bedre og sundere søvn

Mange danskere døjer med søvnmangel eller dårlig søvn. Kender du problemet? Hvis du sover dårligt, sover for lidt eller vågner tidligt på morgenen, så læs videre og få vores tips til at opnå en sundere søvn. Måske er det din seng eller det skarpe sollys i dit soveværelse, som hæmmer din søvn.

En ny seng kan afhjælpe søvnproblemer

Har du overvejet, at du måske sover i en seng, der slet ikke passer til dig. Vågner du med ondt i ryggen eller nakken? Det kan være et tegn på, at du trænger til en ny seng med en anden madras, end den du sover på nu. Madrasser skal skiftes cirka hvert 7. år, og de skal passe til vores kroppe. Den seng, der er optimal til en krop på 100 kilo passer eksempelvis ikke lige så godt til én, der vejer 65 kilo.

 

Hovedpuden skal skiftes endnu oftere end madrassen. Faktisk er der undersøgelser, der viser, at vi sover bedst, hvis vi skifter hovedpuden hvert andet år. Med en ny hovedpude i din seng, får du nemlig den mest optimale støtte til din nakke. Er du i tvivl om valget af madras og hovedpude til din seng, så tag ud i en sengeforretning og prøv sengene. Snak med medarbejderne om din søvn, og fortæl hvis du har ondt i ryggen eller nakken. Så kan de guide dig til den helt rigtige seng, der giver dig en langt bedre nattesøvn.

 

Nogle af vores vaner op til sengetid kan også være med til at påvirke vores søvn. Det er altså en rigtig god idé at se lidt på dine aftenrutiner, når du alligevel er ved at købe ny seng og styrke din søvn. Hold igen med kaffen om aftenen, gå i seng på samme tidspunkt hver aften og prøv at holde fingrene fra computeren og din smartphone i 30-60 minutter frem til, du skal i seng. Undersøgelser viser nemlig, at lyset fra de elektroniske skærme stimulerer vores krop, så det bliver sværere for os at falde i søvn. Du kan få flere tips og råd til den gode nattesøvn her.

 

Indret med solfilm for bedre søvn

Lyset har en stor indflydelse på vores søvn. Lys fra digitale skærme får os til at sove dårligere. Og mange har brug for at sove i mørke for at få en ordentlig søvn. Hvis dit soveværelse er meget lyst om sommeren, kan solfilm på vinduerne være en stor hjælp. For mørket er vigtigt for kroppens produktion af melatonin, der virker som et afslapningsmiddel for kroppen og hjælper den til at restituere.

 

Jo mørkere du sover, jo bedre vilkår giver du din krop for at lade op i løbet af natten. Så køb solfilm til vinduerne, hvis du har en tendens til at vågne op træt og uoplagt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *