Sådan vælger du dit tandimplantat

Har uheldet været ude for dit vedkommende? Har du mistet en tand – eller måske flere – har du et valg at træffe. Når man mister en tand, skal man nemlig tage stilling til, hvordan man gerne vil erstatte den, og om man overhoved vil erstatte den.

Vil du gerne have dit gamle smil tilbage, kan du vælge enten at få et tandimplantat eller en tandbro. Dette er i hvert fald de hyppigst valgte løsninger. Der er naturligvis også andre løsninger, som for eksempel en protese, som du kan tage af og på – dette er dog ikke en løsning, der vælges særligt ofte i dag.

Skal du have et tandimplantat eller en tandbro?

Hvis du overvejer at få lavet et tandimplantat, skal du være forberedt på at skulle igennem en mindre operation for at sætte implantatet fast. Når du får lavet et tandimplantat, får du nemlig opbygget en ny tand, og du får en form for kunstig rod, der skal indsættes i kæbeknoglen. Har du mistet flere tænder, kan du få en tandbro knyttet til dit tandimplantat. Faktisk kan du erstatte hele tandbuen med et tandimplantat og en tandbro tilknyttet.

Overvejer du derimod at få en tandbro som en løsning på din manglende tand eller manglende tænder, skal du først få undersøgt tilstanden af nabotænderne til den mistede tand. En tandbro skal nemlig indsættes imellem to tænder – så er det den bagerste tand, du mangler, er det altså desværre ikke en løsning, der vil kunne lade sig gøre for dig.

Ofte vil din tandlæge faktisk ikke anbefale dig at få lavet en tandbro, hvis nabotændernes tilstand er helt, som den skal være. Dette skyldes, at man så helst ikke skal pille ved deres tilstand. Har nabotænderne caries, større fyldninger eller lignende, kan man dog godt overveje at lave en tandbro, eftersom nabotænderne således faktisk kun vil have godt af at få en krone omsluttet. Derudover kan en tandbro også være en god løsning for dig, der måske ikke har nok kæbeknogle til rent faktisk at få indsat et implantat. Man kan i mange tilfælde godt få lavet en knogleopbygning, så man på sigt vil kunne få et tandimplantat, der vil kunne fastsættes på kæbeknoglen. Så foretrækker man et tandimplantat frem for en tandbro, kan man tage det til overvejelse. Dog er det ikke alle tilfælde, det kan lade sig gøre i, og kan man ikke opbygge nok knogle til et tandimplantat, må man vælge en tandbro i stedet.

Find en god tandlæge

Når du skal igennem en større tandprocedure, er det vigtigt, at du er rigtig tryg ved din tandlæge. Overvejer du at finde en ny tandlæge til proceduren og bor du i København eller omegn, kan du for eksempel vælge en henvende dig ved Tandlægerne på Østerbro, som er eksperter inden for området.

Udover at være meget kompetente er det også en fordel, at Tandlægerne på Østerbro har åbent om lørdagen. Så har du mistet en tand, og har du brug for at se en tandlæge hurtigst muligt uden for arbejdstiden, kan du trygt kontakte dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *