Sådan tackler du hverdagen med en dement i familien

Hvis du har et familiemedlem, der lever med demens, så ved du nok allerede, at det kan være både hårdt og frustrerende. Hele sygdomsforløbet er en ren rutsjebane af følelser og frustrationer. Det kan til tider være trættende, men når de gode øjeblikke så viser sig, så er de så meget mere betydningsfulde. Hvad end den demente er din forælder, din bedsteforælder, din onkel/tante eller din tætte ven, så vil jeres forhold komme til at ændre karakter. Den demente vil selv stå med en masse nye udfordringer, og som pårørende vil du blive nødt til at genopfinde måden, I er sammen på for at få det bedste ud af tiden med hinanden.

Vær tålmodig og forstående

Som pårørende til en person med en demenssygdom vil du skulle have meget tålmodighed, fordi den demente lige pludselig ikke kan udføre de samme opgaver som før. For mange personer med demens kan det for eksempel blive et helt uoverskueligt projekt at skulle lave mad. En opgave der ellers virker så simpel. Men det kræver et overblik og at kunne tænke fremad. Der skal planlægges, handles nok råvarer ind og tages tid på ovn eller stegning.

Vær ikke bange for at få hjælp

Noget, der går igen ved de fleste med en demenssygdom, er at det bliver svært for dem at huske ting. Men der kan også være andre mentale færdigheder, der bliver ramt af sygdommen. Det kan være, at det bliver svært for den demente at tage initiativ til noget, at huske personnavne, at løse problemer og at finde vej. Og selvom der på nuværende tidspunkt findes en kur mod demens, så findes der altså hjælpemidler til demente, som kan hjælpe til at aflaste og reducere stressen omkring demens. Et eksempel på demens hjælpemidler er, at man kan få GPS til demente, så man ikke hele tiden skal bekymre sig, om den demente er kommet på afveje. GPS’en kan både fås som en lille box til at lægge i tøjet, som en sål til skoene eller som et demens ur, til hvilket man endda kan ringe op, skulle det blive nødvendigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *