Sådan håndterer du overgangsalderen

Begyndende rynker, hedeture, dårlig søvn og løs hud? Ja, det er de færreste, der synes, det er sjovt at komme i overgangsalderen. Det er oftest en periode af ens liv, der bliver forbundet med mange forskellige, kropslige forandringer.

Der findes desværre ikke en magisk løsning, der kurerer symptomerne, men der findes derimod en masse tips og tricks til, hvordan du håndterer dem bedst muligt. Rødkløver er én af dem – find ud af hvorledes.

Hvorfor går vi i overgangsalderen?

Oftest bliver ordet ’overgangsalder’ forbundet med en periode på 2-5 år, hvor der i kvindekroppen sker en masse hormonelle ændringer, der blandt andet får menstruationen til at stoppe.

Derudover falder produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen, og gennem årene falder antallet af æg-anlæg i æggestokkene således, at når man når overgangsalderen, er der kun meget få tilbage.

Varierende symptomer

Når hormonerne ændres, sker der ligeledes en reaktion i kroppen. Alle de fysiske og psykiske symptomer, det kan forårsage, kan opleves meget forskelligt af den enkelte. Symptomer på overgangsalderen kan være alt fra fysiske reaktioner såsom hedeture, hovedpine, hjertebanken, søvnproblemer, uregelmæssighed i blødninger og urinvejsinfektioner til psykiske og psykomotoriske symptomer såsom humørsvingninger, træthed, tendens til depression og lavt selvværd.

Hvad kan du selv gøre?

Det kan for mange kvinder være en ubehagelig fase at skulle gennem, men heldigvis findes der gode råd til, hvordan du kommer symptomerne til livs. Én af de mange ting, du kan gøre er at holde dig fysisk aktiv. Motion har en god effekt på hormonbalancen, og ved regelmæssig motion kan du ligeledes minimere antallet af hedeture.

En anden ting du kan gøre er at fokusere på at pleje dit velvære og give dig tid til afslappende aktiviteter. Det er essentielt at undgå stress så vidt som muligt. Et godt råd er at give sig selv tid til aktiviteter, der får én helt ned i gear. Det kan eksempelvis være lange gåture i naturen, tilmelde sig et yogahold, læse i en god bog eller bruge tid med sociale relationer.

Fødevarer og kosttilskud der mindsker symptomer

Kosten er den bedste medicin, som man siger. Hvor nogen former for fødevarer faktisk kan forværre dine symptomer, kan du derimod med den rette kost lindre dine gener. Fødevarer der bør indgå i din kost er blandt andet sunde fedtsyrer såsom fede fisk, nødder, frø, avocado og æg. Derudover er det vigtigt at få rigeligt med grove grøntsager og vælge fuldkornsprodukter for at få nok kostfibre. Med disse fødevarer sikrer man en god balance af de vigtigste vitaminer og mineraler, kroppen har brug for til at holde hormonerne i balance.

Udover kosten findes der ligeledes kosttilskud, der kan hjælpe med dette. Rødkløver er en urt, der kan afhjælpe gener i forbindelse med overgangsalderen. Produktet kan findes både i kapselform, som ekstrakt eller tørret til anvendelse som te.