Kosttilskud – effekt eller fidus?

Det kan ofte være svært for os forbrugere at gennemskue, hvorvidt gode råd og anbefalinger fra virksomheder baserer sig på videnskabeligt valide undersøgelser, eller om resultaterne er manipulerede til at understøtte virksomhedens mål. En undersøgelse er en undersøgelse uanset om den er baseret på 50.000 eller 60 personer – dog kan man diskutere, hvorvidt testgruppen er repræsentativ for målgruppen eller ej. Gang på gang kommer virksomheder og deres produkter i søgelyset, fordi produkternes påståede effekt eftertestes af eksperter, der ikke har en interesse i virksomhedens omsætning, og derfor beretter om det, undersøgelsen rent faktisk viser, hvilket ikke altid stemmer overens med virksomhedernes udlægning af resultatet. Hvor mange har ikke set reklamer fra rynkereducerende cremevirksomheder, der påstår, at netop deres produkt har en effekt på rynkerne. Selvom dette afvises videnskabeligt.

Følgevirkningerne af virksomhedernes ofte skruppelløse reklamestunds er, at vi som forbrugere mister tilliden til virksomhedernes budskaber, for hvornår er de oprigtige? Og hvornår er de blot ude på, at lokke os til et salg?

De sidste par år, har der været en del i medierne om, at først var danskerne i mangel på vitaminer og mineraler, så blev det dementeret af en debat om, at mange faktisk overmedicinerede sig selv med vitamin og mineraltilskud, men hvad så nu – hvem har ret? Er vitamin- og mineraltilskud pengene værd eller blot placebo?

D-vitaminmangel

En undersøgelse fortaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at vitamin- og kosttilskud ikke bør ignoreres. Fordi vi lever i et solfattigt land som Danmark, går en del mennesker rundt med D-vitaminmangel, som er svært at få dækket ind af kosten i vinterhalvåret, hvor der ikke er mange solskinstimer. Her viser undersøgelsen at 62% af 11-17-årige med høj sandsynlighed indtager for lidt D-vitamin, mens 34% af de 18-50 årige med høj sandsynlighed indtager for lidt D-vitamin fra kosten. Selv blandt den gruppe af forbrugere, der er særligt obs på at tage ekstra vitaminer og kosttilskud som supplement til deres kost, er 35% i risiko for at mangle D-vitamin blandt de 11-17-årige, og for de 18-50-årige er det 26% der sandsynligvis mangler D-vitamin.

Mangelsymptomer på D-vitamin kan være:

  • Knogleskørhed
  • Dårlige tænder
  • Muskelsvækkelse
  • Træthed
  • Humørsvingninger

Jernmangel

Jern er også et vitamin, som især kvinder ofte får i en utilstrækkelig grad, da de i forbindelse med deres menstruation mister en del blod.  Således skønnes det, at 79% af 14-17 årige piger, og 53% af de 18-50 årige kvinder får for lidt jern.

Mangelsymptomer på jern er:

  • Træthed
  • Åndenød
  • Lav blodprocent
  • Koncentrationsbesvær
  • Svimmelhed
  • Bleghed

 

Aller vigtigst er det dog, at du går til lægen med dine symptomer.  Her kan du både blive testet for vitaminmangel, men også en række andre sygdomme, som kan ligge til grund for symptomerne.

Siger lægen god for, at du bør tage supplerende vitaminer, kan du ofte spare penge, hvis du køber dem online, de er nemlig ikke helt billige. I fremtiden vil vi måske helt kunne undgå at skulle købe tilskud for at få tilstrækkelig D-vitamin og jern, da fødevareproducenterne i øjeblikket udvikler produkter, der er vitaminberiget. En tendens der er udbredt i udlandet, mens Danmark endnu ikke er så langt fremme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *