Hvordan foregår en begravelse?

Når vi taler om begravelser i den kristne tro, er der tale om et ritual, hvor vi siger farvel og tager afsked med familie eller venner.

Begravelsen finder sted ovenpå et dødsfald, hvor den afdøde skal begraves. De fleste i dag får fortsat en kirkelig begravelse som medlemmer af folkekirken, mens et mindre antal udmeldte ikke får en præst med til deres begravelse, om end de fortsat begraves på en kirkegård. 

Ritualet i kirken

Til begravelsen er alle gæster samlet i kirken. Foran alteret er der en kiste, der typisk er åben, så man kan give et sidste farvel. Begravelsen starter med orgelmusik, og forløber herefter med sang af salmer samt oplæste passager fra biblen. Den mest betydningsfulde del af ceremonien er dog præstens tale om den afdøde og dennes liv. Præsten holder talen baseret på samtaler med den afdødes familie, der har fortalt om personens liv, interesser, forhold til pårørende og meget mere. Talen indeholder også stykker fra biblen om opstandelse og velkomsten til herrens rige – hvor der typisk venter anden familie oppe.

Når de sidste salmer er sunget, bærer typisk seks personer kisten ud til lyden af musik, mens resten af gæsterne fra kirken følger efter i stilhed. Alle har sat kurs mod gravstedet.

Ved gravstedet

Når kisten er fremme ved graven, skal den sænkes i jorden. Det er også en disciplin, som pårørende kan være med til. Præsten taler igen og beder for den afdøde, inden der bliver mulighed for at kaste både jord og blomster på graven. Ceremonien ved gravstedet er ikke færdig, før der er bedt fadervor.

Typisk bliver familien ved gravstedet en rum tid efter begravelsen, hvor der lægges flotte blomster og sagt ordentligt farvel.

Efter ritual og nedsænkning

Efter den kirkelige del af begravelsen er det normalt, man drager videre til kaffe og te, som serveres et sted, familien har udpeget. Traditionen kendes som ”gravøl”, men afholdes i mange variationer – alt afhængigt af familiens ønsker.

For mere information eller hjælp til at planlægge de praktiske omstændigheder omkring begravelsen kan du kontakt din bedemand i Vejle, der hjælper i den svære stund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *