Hormonforstyrrende stoffer og forkert opbevaring af mad i plasticbøtter

Hvis du har fulgt med i debatten omkring opbevaring af fødevarer, ved du, at de opbevaringsbøtter, madkasser og drikkedunke, som vi bruger til daglig, kan overføre skadelige- og hormonforstyrrende stoffer til vores madvarer/drikkevarer. Der kommer dog hele tiden nye retningslinjer, og når en ekspert har sagt det ene, siger en anden ekspert efterfølgende noget andet, så hvad skal man tro på?

Ifølge advokat Henrik Nøhr kan forbrugerne ikke gardere sig fuldstændigt mod hormonforstyrrende stoffer i plastic, da der hele tiden komme nye testresultater, der belyser problematikken. Dog vil det på ingen måde være rentabelt at smide alle sine plasticprodukter ud hver gang der bliver lavet nye opdagelser og bliver lavet nye grænseværdier, men forbrugerne bør selvfølgelig holde sig opdaterede med ny viden på området, og så vidt muligt købe nye produkter med hensyntagen hertil. For deres egen sikkerhed og sundhed. Hormonforstyrrende stoffer påvirker over tid og grænseværdierne er stadigvæk så lave, at det er sjældent, at man kommer til at mærke fysiske symptomer herpå.  

Det kan dog være en jungle for forbrugerne at finde ud af, hvad der er sundt og usund i forbindelse med brugen af plastvarer. Vi har derfor samlet en række råd nedenunder, så du som forbruger har noget at rette dig efter:

Sunde mad- og opbevaringskasser

Forbrugermagasinet, Kemi-TÆNK, lavede i januar en test af en række plast- og metalmadkasser, der bruges til madopbevaring.  Her tester man for afsmitning af bestemte skadelige stoffer, heriblandt Bispethenol A, Ftalater og kviksølv, fra madkassen til maden. Man tester også for frigivelse ved bestemte madvarer, såsom syreholdige, fedt- og alkohol-holdige, da disser har større mulighed for at gå i en kemisk forbindelse med stoffer fra den omgivende opbevaring.

I de gængse madkasser til børn med motiver af Disney figurer fra mærker som blandt andet toytoy.dk viste testen ingen afsmitning eller forekomst af de skadelige stoffer, mens der blandt testens andre deltagere var en lille forekomst og afsmitning, dog ikke noget, der overstiger de tilladte grænseværdier.

Blandt opbevaringsbeholderne til mad af plastic, var resultatet dog ikke så positivt. Opbevaringsbøtter kan i modsætning til madkasserne bruges til at opbevare mad med høje temperaturer. Man testede derfor for, hvor høj en forekomst af afsmitning der var fra beholderen til varm og fed mad, og denne forekom i nogen grad. Man må ikke bruge almindelige madkasser til varmt mad, da de ikke er produceret hertil. Du kan læse mere om testresultaterne her.

Drikkedunke og plasticflasker

Vi har for vane at genbruge vores gamle sodavands- eller vandflasker til drikkedunke, men det er de ikke beregnet til. Der bruges forskellige stoffer i plasticen, som i for høje doser kan påvirke kroppen. Dog er grænseværdierne og det aktuelle indhold i flaskerne pt. så lave, at det ikke betyder noget. Derimod er det hygiejnen, der ikke er i top, hvis man genbruger sin sodavands- eller kildevandsflaske, for i modsætning til drikkedunke, der er udviklet til formålet, og som kan rengøres i opvaskemaskinen, så er genbrugsflasker de rene bakteriebomber, der kan udgøre en reel sundhedsrisiko. Dette har desuden noget at gøre med, at kildevand, som man køber på flaske, ifølge lovgivningen, må indeholde 10 gange så mange bakterier, som postevand.

Du bør altid købe en godkendt drikkeflaske til dig selv og dine børn. Husk desuden at vaske den jævnlig i opvaskemaskinen, så du skåner dig selv og dine børn for unødvendig sygdom.

Opvarmning af mad

Det er nemt lige at varme en middagsrest op i mikrobølgeovnen, når du kommer sent hjem, men det er langt fra alle plasticbøtter, der kan tåle selv let varme uden at stoffer fra plasticbeholderen smitter af på din mad.

Skåle, kopper og bægre, hvori der er PVC, må ikke udsættes for varmen i mikrobølgeovnen, og ligeledes forholder det sig for køkkenvarer af melamin, som eksempelvis margretheskålen er lavet af.

Skal du bruge dine plastskåle til opvarmning, skal du købe nogle, der er særligt velegnede til formålet. Dette står som regel markeret i bunden af skålen. Du kan derudover med fordel opvarme maden i glas-, sten- eller lertøj i stedet for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *