Har du grøn afføring?

Grøn afføring ses oftest hos babyer, men undertiden kan det også ses hos voksne. Det kan skyldes en række forskellige ting, hvorfra de fleste er ganske ufarlige, men det kan også være tegn på alvorlige mave-tarmlidelser, hvis de andre årsager kan udelukkes. Derfor har vi samlet de hyppigste årsager til grøn afføring, så du med sikkerhed kan defækere i fred og ro, uden at skulle bekymre dig om alvorlige mavelidelser.

De hyppigste årsager til grøn afføring

Langt den hyppigste årsag til grøn afføring er kosten. Kosten spiller nemlig en kæmpe rolle både for formen, fastheden og farven af din afføring, da det jo er den, som bliver omdannet. Den grønne afføring vil derfor oftest skyldes, at du har indtaget væsentligt mere klorofyl end normalt. Klorofyl er det farvestof, der farver blade og grøntsager grønne og det spiller også en rolle i fotosyntesen, hvor sollys, vand og kuldioxid omdannes til sukker. Det er oftest planter som spinat og broccoli, der er årsag til den ændrede farve. Udover kosten kan det også skyldes, at afføringen bevæger sig for hurtigt gennem tarmen og derfor ikke når at få tilført det bilirubin, der normalt farver afføringen brun. Dette ses oftest i forbindelse med diarré eller ved brug af laksativer.

De alvorlige tilfælde

Den grønne afføring kan dog også skyldes en alvorlig lidelse i fordøjelsessystemet, som man bør søge lægehjælp for. De hyppigste årsager til grøn afføring er blandt andet:

  • Madforgiftning
  • Crohn’s sygdom
  • Irriteret tyktarm
  • Kræft i tarmene
  • Blødende tyktarmsbetændelse

Disse lidelser kan også give blod i afføringen og i nogle tilfælde kan de farve afføringen sort. Du bør derfor altid søge lægehjælp, hvis du kan udelukke de andre årsager eller hvis du på noget tidspunkt får blod i din afføring. Det eneste tidspunkt, hvor du kan afvise grøn afføring, er hvis du med sikkerhed ved, at det skyldes din kost. Det er oftest vegetarer og veganere, der får grøn afføring i forbindelse med kosten, men det kan også sagtens ramme altædere, hvis de spiser meget grønt til et måltid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *