3 grunde til, at du skal gå i ordentlige sko

”Fodformede sko” bliver nærmest brugt som et skældsord i Danmark, og meget få mennesker vil i ramme alvor sige, at de går i det berygtede fodtøj. Af samme grund går mange danskere, især kvinder, i alt for små sko. For nogle er det så slemt, at skoene er decideret ubehagelige at have på, men for de flest arbejder skoene i stilhed og skader lige så langsomt fødderne. For mange mennesker skal fødderne gerne fungere i 80-90 år, så det kan give store problemer, hvis de er skadede efter flere års dårligt fodtøj.

Knyster, ligtorne og nedgroede negle

Især kvinder går ofte i sko, der er mindst en størrelse for små, fordi de ikke synes, at store fødder er sexede. Hvad mange ikke tænker over, er, at små sko skader fødderne permanent, så de i hvert fald ikke ser flotte og sexede ud længere.

For små sko giver nemlig både ligtorne, knyster og nedgroede negle – som alle kan være meget ubehagelige og i værste fald kræve operation.

Knyster opstår, når man går i for spidse sko, som presser storetåen ind mod de andre tæer. Hvis knysten udvikler sig, kan det blive svært at finde sko, der passer til fodens form. Knysten kan også nem blive øm og irriteret, og i værste fald skal der en operation til, som genopretter tåens naturlige vinkel.

Det samme kan blive resultatet af nedgroede negle. De opstår, når huden rundt om neglen bliver skubbet op, så neglen skal gro ud over en lille vold af hud. Når volden er for stor, gror neglen i stedet nedad, hvor den kan forårsage smerter og betændelse.

Ligtorne opstår, når huden bliver presset af for små sko, så kroppen sender ekstra celler ud til punktet. Her blokerer de for hinanden, og en lille ”prop” opstår. Hvis du reagerer hurtigt, kan du nå at behandle en ligtorn, inden den bliver et problem for dig. For eksempel kan et indlæg til skoen hjælpe, så punktet ikke længere bliver belastet. Du bør dog også straks købe nye sko, som passer bedre til din fod.

Læs mere om behandling af ligtorne her.

Forskruede skønhedsidealer

Størrelsesforvirringen skyldes, at modeindustriens skønhedsideal ikke er fulgt med virkeligheden. Vi danskere bliver i dag hele 10 cm højere end vi gjorde for bare 100 år siden, og derfor er vores fødder naturligvis også større. Alligevel er det stadig de klassiske små størrelser, der sælger bedst i skobutikkerne.

Der er dog ingen grund til at gå i for små sko, hvis du vil have flotte, bløde og slanke fødder resten af livet. Sko, der klemmer, skader nemlig både formen og huden på foden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *