Sukker – er det bare tom energi eller et farligt giftstof?

Sukker (sukrose, sakkarose – ”kært” barn har mange navne) er, omend det er et helt naturligt produkt, som man så idyllisk kan læse på Dansukkers hjemmeside, ikke ligefrem sundt, og et kg stødt melis eller brun farin prydes ikke ligefrem med et nøglehulsmærke. Men er sukker, der kemisk set blot er et disakkarid bestående af én enhed glukose og én enhed fruktose, ligefrem giftigt? Der er hvertfald en pæn mængde forskning, som antyder, at det måske ikke ligefrem er helt naturligt for kroppen at skulle håndtere de store mængder, nogle dagligt indtager. I Danmark anbefales det, med mindre man er udholdenhedsatlet, at holde sukkerindtaget under 10 E%, men hvordan står det egentligt til med vores sukkerindtag? I rapporten Danskernes kostvaner 2003 – 2008 (1) kan man på side 44 læse:

“Børn – specielt de større børn – spiser mere sukker og slik end voksne, mens der kun er små forskelle kønnene imellem. Omkring 10 % af de voksne spiser næsten aldrig sukkervarer (mindre end 5 gram/dag), mens stort set alle børn spiser en eller anden form for slik eller sukker hver dag.”

“Relativt indeholder piger og kvinders kost større mængder sukkervarer end drenge og mænds. Børnenes kost indeholder 33% mere slik og sukker end voksnes.”

Og på side 66:

“Indtaget af tilsat sukker er i gennemsnit omkring 50 g/dag for voksne, mens det er ca. 30% højere for de større børn. For de yngste børn ligger indtaget midt herimellem. Drenge og mænd spiser mere sukker end piger og kvinder. Variationen er stor, hvert tiende barn i teenagegruppen får mere end 100 gram sukker om dagen.”

Kostens relative indhold skal vurderes overfor et anbefalet maksimum på 10 E% (Nordisk Ministerråd 2004). Det gennemsnitlige sukkerindhold i voksenkosten er 9 E%, mens børnene ligger ca. 30% højere. Over halvdelen af børnene og knapt en fjerdedel af de voksne har rapporteret en ugekost med mere end 10 E% sukker.”

Sukkerindtaget blandt visse voksne og især hos børnene er altså for højt. Værre står det til i Guds eget land, hvor det gennemsnitlige indtag af tilsat sukker i 2001 – 2004 er estimeret til 22,2 teskefulde, hvilket, hvis amerikanerne også regner med, at en teskefuld sukker vejer 4 gram, svarer til hele 88,8 gram sukker (2). Nej, de er sgu’ ikk’ kede af det ovre på den anden side af atlanten.

 

Amerikanske eksperter råber vagt i gevær

Amerikanerne har altså, ikke overraskende, mere alvorlige problemer at se til, hvorfor visse amerikanske eksperter også klart har meldt ud, at sukker er en gift, der bør kontrolleres ligesom alkohol og tobak. Frontfiguren i kampen mod sukkeret og især det såkaldte HFCS (high-fructose-corn-syrup) er professor i klinisk pædiatri (børnesygdomme) Robert Lustig. Tilbage i 2009 blev hans forelæsning Sugar – the bitter truth offentliggjort på youtube (se videoen sidst i indlægget). Lad dig ikke genere af hans “okey”, der kommer uendeligt mange gange i forelæsningen, men bemærk derimod, at videoen har haft knap 2 millioner views på Youtube. Forelæsningen er således nået vidt omkring, og har været emne for megen debat i bloggersfæren. Ja, den har endda været omtalt i NY Times, hvor videnskabsjournalist og kritiker af de nuværende kostråd Gary Taubes sidste år skrev artiklen Is sugar toxic? (3). I denne uge har Lustig så fået spalteplads i det prestigefyldte tidsskrift Nature (4, 5), hvor han bl.a. kommenterer på den danske fedtafgift samt en mulig kommende dansk sukkerafgift.

Jeg vil i det følgende citerer Lustig og Taubes fra hhv. Nature og NY Times*, og så ellers lade det være op til dig selv at gå på jagt efter svaret på det indledende spørgsmål. Jeg tør ikke forsøge at besvare spørgsmålet, Lustig har muligvis et kvalificeret bud, men mon ikke X-files endnu engang rammer sømmet på hovedet med den velkendte catchphrase:  ”The truth is out there”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *